Aquest és el cor de la nostra escola, una de les grans aportacions pedagògiques de Pere Vergés.
L’Escola forma una comunitat, a imatge del govern d’una ciutat, en la qual l’alumnat desenvolupa un càrrec amb responsabilitats concretes: des del Consell de govern fins als Caps de taula, des dels Responsables del menjador fins als Mediadors o els Cronistes.
D’aquesta manera, els alumnes aprenen a ser responsables exercint responsabilitats, participant, ajudant-se els uns als altres, grans i petits. Aprenen a ser compromesos amb el funcionament de l’escola i a resoldre conflictes del dia a dia. Per tant, aprenen a viure i transformar la societat tot vivint i transformant la ciutat-escola on viuen la seva escolaritat. I tot això no és una acció aïllada, forma part integral del currículum. Perquè està demostrat que el benestar i el sentiment de pertinença a l’escola millora també el rendiment acadèmic.

Els càrrecs
Són les responsabilitats que cada alumne assumeix. Tots són necessaris perquè tots repercuteixen en el bon funcionament de l’aula i de l’escola. Així, tot l’alumnat aprèn que les seves accions tenen un impacte positiu per als seus companys i s’estableix un vincle amb la comunitat.
Els colors
Són tres grups de treball formats per alumnes de diferents edats: el verd, el blanc i el blau, que representen els colors del mar. Cada color escull democràticament els seus representants, a través d’unes eleccions que ja celebràvem dins les nostres escoles abans del final de la dictadura. Aquesta organització participativa permet treballar valors com el respecte pels companys, la competitivitat sana a través de campionats esportius i el treball en equip. Formar part d’un color genera un gran sentiment de pertinença i de cohesió entre grans i petits que perdura al llarg dels anys.

El menjador
És un dels espais d’aprenentatge clau en les nostres escoles perquè s’hi reuneix tota la comunitat. Els mestres dinen amb els seus alumnes i això potencia el seu vincle de forma propera i natural. Al menjador l’alumnat adquireix hàbits d’autonomia, higiene, salut, bones maneres a taula i socialització des de ben petits. A més gaudeixen d’una dieta saludable, dissenyada per una professional nutricionista i preparada a la nostra cuina pròpia.

M’agrada anar a l’escola!
A tu t’agradava anar a l’escola? Als alumnes catalans, segons el darrer informe PISA, no. Tampoc la senten com el “seu” espai, ni senten gaire vincle pels seus professors. Si ens fixem en el benestar dels adolescents en diferents països, Catalunya ha quedat a la cua.

L’organització social de l’aula
El mestre Pere Vergés ens va definir l’escola com el lloc que permet que “el noi i la noia, ja des dels seus primers passos escolars, es desenvolupi espontàniament i en un pla d’iniciativa, i així, es descobreixi la seva manera de ser i, amb el temps, les seves aptituds i les seves manifestacions afectives, per poder canalitzar-les per al seu futur de forma específica i particular.”